Meny

Recensioner

Gotlands tidningar 6 februari 2009:
Men det var musiken som blev kvällens stora behållning, först genom 30-årsjubilerande Gotlands Balalajkaorkester som agerade förband. De skapar som alltid genuin spelglädje - här handlar det om 100 procent musik och 250 procent glädje.
Ove Ronström dirigerade bandet med både fiol och kroppen och det bjöds på både zigenarmusik och en stor dos Vysotskij-visor. Eva Sjöstrand sjöng även en Hasse och Tage-låt.
Balalajkorna retade också aptiten inför den dubbelkonsert de håller den kommande helgen då det egentliga jubileet firas tillsammans med folkmusikgruppen Krack. Då kommer Annelie Klevebrant åter att sjunga den mycket vackra visan "Marsja" och Jerker Nilsson den uttrycksfulla "Ninka" av Vladimir Vysotskij.(text: Bengt Valentinsson)

Gotlands Tidningar 26 november 2004:
Club Svenssons nypremiär på Munken i Visby:
"...Ville Blomgren greppade sin domra och fortsatte spela när Gotlands balalajkor trängde sig upp på scenen och spelade sin livsbejakande och alltid lika uppskattade musik. Extra spelglädje i två av Vysotskijs tjuvlåtar när Frida Mark-Nielsen drog loss på dragspelet och Owe Ronström på sitt oefterhärmliga sätt presenterade den ryska musiken. Vilka balla lajkor!"

Gotland net 2002 02-05
Gotlands balalajkor låter måne lysa

Visby en av tio radio-orter som gör nytt kulturprogram i riksradio

Kulturen runtom i Sverige speglas sedan årsskiftet i Sveriges Radio P1 i ett nytt program. Det heter kulturen.se, ett 25 minuter långt reportage som sänds från tio orter i landet, varav Gotland är en.

Tre kulturen.se ska produceras på Gotland i år, det första sänds den här veckan.

Första reportaget heter Månen lyser i Sverige. Månen lyser är standardlåten för Nordens och Rysslands alla balalajkaorkestrar. Och månen lyser verkligen i Norden, för runtom i den avlånga vardagens land plinkar människor på det trekantiga ryska instrumentet med allt mer skinnlösa fingrar...

I reportaget i kulturen.se. berättar Knud Larsen från Oslo hur han greps av vemodet i den ryska musik som 1949 strömmade ur hans radioapparat. Lynne Sundström från Köpenhamn berättar hur hon är tredje generationen i Pavlovskijs balalajkaorkester.

I reportaget möter vi svenska veteraner som Emrik Underdal, Gunnar Mellander och Owe Ronström (de båda sistnämnda i Gotlands balalajkaorkester) och en representant för föryngringen: Stella Andermo, 18, domraspelare från Visby.

Reportaget är gjort av Radio Gotlands kulturredaktör Eva Sjöstrand. Det sänds i P1 torsdag 7/2 kl 9.35, lördag 9/2 kl 22.05 och söndag 10/2 kl 7.30.

Lšnkar Recensioner Konserter Medlemmar Repertoar Aktuellt Om orkestern